#borsodbeszél

Újrahasznosítható maszkot fejlesztettek a Miskolci Egyetemen

2022-02-27 09:32:00 - BORSODBESZÉL- 50

Lezárult a „Többször használható antivirális és antibakteriális maszkbetét (fotoaktív membránszűrő) kifejlesztése” elnevezésű projekt a Miskolci Egyetemen.


A cél egy többször is használható antivirális és antibakteriális maszkbetét (membránszűrő) kifejlesztése volt, amely jelentősen növelheti a jelenleg használatos maszkok hatékonyságát. A miskolci kutatók sikeresen oldották meg a feladatot.


A Miskolci Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának és a Műszaki Anyagtudományi Karának kutatói valósították meg a maszkbetét prototípusának kifejlesztését és tesztelését.


Mivel a vírusok átlagos mérete három nagyságrenddel kisebb, mint a baktériumoké a membrán technológia tervezése a vírusok eltávolítására igazi kihívást jelentett. A COVID-19 vírus mérete egyébként valamelyest segítette a munkát, ugyanis 250-300 nanométeres nagyságával a nagyobbak közé tartozik. A kutatók szem előtt tartották a maszkbetétek olcsó és költséghatékony tervezését és előállítását is, ami rendkívül fontos a későbbi gyártás szempontjából.


A kutatás eredményeként olyan termék jelenhet meg a piacon, amire – különösen az elmúlt hónapokhoz hasonló helyzet esetén, de akár kisebb fertőzések esetén is – valós igény várható nemcsak a lakossági, de egészségügyi vagy rendészeti oldalról is.


A Miskolci Egyetem kutatói eredményeikkel szeretnének hozzájárulni a nagy mennyiségű veszélyes hulladékként jelentkező eldobható arcmaszkok használatának csökkentéséhez és a biztonságosabb arcmaszkok használatát lehetővé tenni mindenki számára. A most kifejlesztett maszkbetét ugyanis többször felhasználható sterilizálást követően. Ezáltal egy már használt védőeszköz nem egyből a szeméttárolóban végzi. Ez pedig jelentősen csökkentheti a környezeti terhelést és a fertőzésveszélyt, mivel az eldobható maszkokon lévő vírusok és baktériumok az eldobást követően még mindig fertőző képesek és ez veszélyforrást jelent a lakosságra, ezért tartjuk számon veszélyes hulladékként.


A projekt megvalósításához kapcsolódóan a Miskolci Egyetem kutatói szabadalmi bejelentést tettek, eredményeiket ezt követően rangos angol nyelvű szaklapokban fogják közzétenni, de az ITM koronavírussal kapcsolatos kiadványában is megjelennek a kutatás eredményei magyar nyelven.Kiemelt bejegyzések

#balázsibeszélA polgármester skíróztatná a népetMiskolc 2022-09-09 19:38:00- 4877
#balázsibeszélHol a pofátlanság határa? Borkuti László dupla tanácsnoki pénze már az? III. részMiskolc 2022-09-06 07:05:00- 6009
#balázsibeszélDr. Mokrai Mihály polgármesterségre tör, ha már alpolgármester nem lehetettMiskolc 2022-09-01 07:06:00- 7584
#balázsibeszélAz Avasi kilátó gyalázataMiskolc 2022-08-15 08:06:00- 9194
#balázsibeszélVeres Pál a porcelánboltban - de mi fickándozik a halk szavú rádiós gatyájában?Miskolc 2022-08-11 08:22:00- 10391