#borsodbeszél

Egyetemi modellváltás: Veres Pál szembemegy az őt támogató baloldali ellenzékkel

2022-02-22 14:10:00 - BORSODBESZÉL- 50

Az ellenzék által támogatott miskolci polgármester az egyetemi modellváltás mellett érvelt a Miskolci Egyetem online nyílt napján. Ebben még nem is lenne semmi furcsaság, ha nem arról a modellváltásról lenne szó, amit az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter törvénytelennek tart. Polgármester úr, most akkor jó a modellváltás, vagy sem?!


„Visszavesszük a kiszervezett egyetemeket a fideszes pártkatonáktól. Az, amivel Orbán Viktor kormánya telekürtölte a sajtót, hogy majd hatékonyabbak lesznek az intézmények, hogy több fejlesztési pénzt kapnak és egyáltalán nem lesznek pártirányítás alatt, egyértelműen hazugság volt. Ezek az intézmények nem alkalmasak arra, hogy a magyar felsőoktatás hosszú távú biztonságát garantálják” – hangoztatta Dobrev Klára a DK Facebook-oldalán közzétett videójában.


 „Az egyetemet működtető alapítvány, és annak kuratóriuma gyakorlatilag a döntéseket ide hozta az egyetemre. Tehát ez azt jelenti, hogy az egyetem oktatóival, vezetőivel, hallgatóival közösen születnek meg a döntések, nem kell a minisztériummal levelezni, nem kell ott egyeztetni, hanem tulajdonképpen itt napi kapcsolatban vagyunk olyan módon, hogy ezeket a döntéseket meg tudjuk hozni. Sokan féltették attól, hogy itt az önállósága megszűnik, pedig éppen, hogy megerősödött az önállósága azáltal, hogy folyamatos az egyeztetés az alapítvány kuratóriuma és az egyetem vezetői között. Én azt gondolom, hogy az a munka, amit 2020 augusztusa óta elvégzett az egyetem vezetése és a kuratórium, egy olyan megalapozó tevékenység volt, ami egészen új távlatokat nyitott az egyetem fejlődésében” – hallható Veres Pál polgármester vallomása Ördög Nórának az egyetemi modellváltás kapcsán a Miskolci Egyetem online nyílt napján.


A két vélemény között található „némi” ellentmondás.


Természetesen nem meglepő gondolatok ezek az egyetemet irányító kuratórium tagjától. Ellenben igenis váratlan fordulat az ellenzéki támogatással polgármesterséget nyert Veres Páltól, akivel valljuk be, nem először fordul(na) elő, hogy nem igazán tudja eldönteni, mi is az „őszinte” véleménye.


„Ellenzéki pártok és civilek támogatásával lettem polgármester 2019 őszén, és ma is velük dolgozunk együtt” – nyilatkozta Veres Pál polgármester 2021 márciusában a minap.hu-nak, miután elvállalta a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagságát. Mindezt megfejelve azzal a kijelentéssel, hogy „a Velünk a Város frakcióval való együttműködés országos tekintetben is példátlanul jó.” Érdekes gondolatok ezek egy olyan politikustól, aki éppen amellett a modellváltás mellett korteskedik, amit az ellenzék – vagyis az őt támogatók – „törvénytelennek tartanak, mert csak fideszesek kerültek a fenntartó kuratóriumba”. Fideszesek és Veres Pál. Akiktől majd visszaveszi az egyetemeket az ellenzék. A „fideszes pártkatonáktól”. De a polgármester ugye független. És kicsit ellenzéki. De lokálpatrióta. Úgyhogy elvállalta a tagságot.


Így már mindent értünk…Kiemelt bejegyzések

#balázsibeszélA polgármester skíróztatná a népetMiskolc 2022-09-09 19:38:00- 4922
#balázsibeszélHol a pofátlanság határa? Borkuti László dupla tanácsnoki pénze már az? III. részMiskolc 2022-09-06 07:05:00- 6054
#balázsibeszélDr. Mokrai Mihály polgármesterségre tör, ha már alpolgármester nem lehetettMiskolc 2022-09-01 07:06:00- 7629
#balázsibeszélAz Avasi kilátó gyalázataMiskolc 2022-08-15 08:06:00- 9239
#balázsibeszélVeres Pál a porcelánboltban - de mi fickándozik a halk szavú rádiós gatyájában?Miskolc 2022-08-11 08:22:00- 10436