#borsodbeszél

Ellipsum: Hová tűnt a kormánytól kapott 700 millió forintnyi működési támogatás?

2022-03-25 12:43:00 - BORSODBESZÉL- 1512

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít a miskolci turizmusra. Ezt mi sem példázza jobban, minthogy nemcsak a diósgyőri vár újjáépítését finanszírozza 15 milliárd forinttal, hanem előtte a miskolctapolcai Ellipsum 12 milliárd forintos fejlesztési költségeit is teljes egészében állta, sőt az első üzemévre még 700 millió forint működési támogatást is adott az önkormányzatnak.


Dr. Kiss János miniszterelnöki biztos, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje rámutatott: „Ha az önkormányzat a fürdőben veszteséget termel, akkor annak nem a kivitelezési hibák, és nem is a rossz tervezés áll a hátterében. A veszteség abból fakad, hogy a fürdő üzemeltetésére nem írtak ki pályázatot, továbbá leállították a négyévszakos fürdőhöz kapcsolódó szállodafejlesztést, holott mindenki előtt nyilvánvaló volt, hogy a fürdőt csak a hozzá kapcsolódó szállodával lehet gazdaságosan üzemeltetni. És hiába adott a kormány 700 millió forint működési támogatást, a baloldali városvezetés gyakorlatilag sem belföldi, sem külföldi marketingre nem költött ebből, miközben igencsak drága jegyárakat szabott meg."


Január végén, a miskolci baloldali városvezetés bezáratta az új miskolctapolcai wellnessfürdőt arra hivatkozva, hogy a néhány hónapos működés során keletkezett műszaki hibákat kell kijavítani. Dr. Kiss János miniszterelnöki biztos az Észak-Magyarországnak elmondta, a kivitelező tájékoztatása szerint az önkormányzat által bejelentett javítási igények összege 10 millió forint. Figyelembe véve tehát a fürdő 12 milliárd forintos költségvetését, a szavatossági igény a teljes beruházási értéknek mindössze 0,1 százaléka.


Ezt követően a miskolci baloldali politikusok sajtótájékoztatót is tartottak az ügyről, mely során a fürdő műszaki színvonalát bírálták és üzemeltetési nehézségekre hivatkoztak. Ugyanakkor a fürdő ügyvezető igazgatója, Németh Judit egy sajtócikkben így nyilatkozott: „Reméljük, a javítások után valóban prémiumszolgáltatást tudunk nyújtani ebben a prémiumfürdőben." Az ügyvezető a sajtónak azt is elmondta: fontos, hogy minden hibátlanul működjön a fürdőben, és egy országos kampányt szeretnének indítani, hogy már nagypénteken „kényeztetésre" érkezzenek a vendégek. Azóta speciel még mindig nem találkoztunk egy hirdetéssel sem, ami a tapolcai Ellipsum hírét terjesztené országszerte.


Dr. Kiss János miniszterelnöki biztos kihangsúlyozta: „egyetértek az ügyvezető asszonnyal, a fürdő valóban prémiumminőségű. Ehhez képest meglepő, hogy miért hivatkoznak a baloldali politikusok rossz műszaki színvonalra, és miért zárja be a városvezetés erre való hivatkozással hosszú időre a fürdőt. Az is meglepő, hogy ha a szakma prémiumminőségű fürdőnek nevezi az Ellipsumot, akkor miért mondják azt a baloldali politikusok, hogy ezt a fürdőt nem lehet nyereségesen üzemeltetni. Látszik, hogy ez csak az országgyűlési választásra időzített baloldali műkampány."


Ami talán még nagyobb probléma az ügy kapcsán, hogy nincs a fürdőre szabott marketingstratégiája a baloldali városvezetésnek. Vagy, ha mégis van, akkor nagyon jól titkolják, ugyanis nem egy közösségi oldalon olvashattunk már olyan kommenteket, hogy a nem Miskolcon élők tulajdonképpen nem is hallottak még az Ellipsumról.


„A mai napig nem tudok róla, hogy a városvezetés felállított volna a fürdő marketingjére egy szakértői csapatot. Ezek ismeretében ne csodálkozzunk, ha kevés vendég érkezett a fürdőbe, és a városvezetés bevételi számai elmaradtak a tervektől. Mindenesetre az a helyzet, hogy a városházának el kellene döntenie, hogy a fürdőt irányító szakembereknek van-e igazuk, akik szerint ez egy prémiumfürdő, és országos kampányt akarnak végre indítani, hogy minél több vendég érkezhessen, vagy pedig a városháza a baloldali politikusok műkampánya mellé áll, mert ez így rendkívül zavaros kommunikáció" – nyilatkozta dr. Kiss János.


Jogosan merülhet fel az emberekben a kérdés: hogyan lenne képes a baloldali szivárványkoalíció előre vinni Miskolcot, ha még egy olyan fürdőt sem tudnak „életben tartani", aminek az üzemeltetési költségeire a kormány 700 millió forintot adott a városnak?


Érdekesség


Január végén az önkormányzat közleményt adott ki, amelyben Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy nem változik a munkavállalói létszám: „Miután a Miskolci Fürdők Kft. a Selyemréti Strandfürdő és a Miskolctapolca Barlangfürdő üzemeltetését is ellátja, ezért az Ellipsum leállásának időszakában a humánerőforrás-gazdálkodás kiemelten fontos szerepet kap, így a munkavállalói létszám nem változik."


Ehhez képest februárban az Észak arról számolt be, a fürdő dolgozói közül többen megkeresték őket, és azt mondták, nyílt titok közöttük, hogy ismét bércsökkentéssel kell számolniuk, sőt egy részüket rendelkezési állományba helyezhetik, vagy akár elbocsátások is lehetnek. „Behívtak, elém tettek egy szerződést, azt mondták, eldönthetem, hogy aláírom, vagy sem. A papíron az állt, közös megegyezés. A holnapi naptól már nem kell jönni dolgozni…" – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak egy neve elhallgatását kérő érintett. Úgy tudjuk, vele együtt négy ember írt még alá hasonló szerződést a fürdőcéggel.


„A fürdő vesztesége egyértelműen abból fakad, hogy az üzemeltetésre nem írtak ki pályázatot, továbbá nem fogadták meg azokat a tanácsokat, amelyeket szakemberek dolgoztak ki, a projekthez. Hiába adott a kormány 700 millió forint működési támogatást, a baloldali városvezetés gyakorlatilag marketingre nem költött ebből, miközben igencsak drága jegyárakat szabott meg" – fogalmazott az ügy kapcsán dr. Kiss János.Kiemelt bejegyzések

#balázsibeszélA polgármester skíróztatná a népetMiskolc 2022-09-09 19:38:00- 4848
#balázsibeszélHol a pofátlanság határa? Borkuti László dupla tanácsnoki pénze már az? III. részMiskolc 2022-09-06 07:05:00- 5980
#balázsibeszélDr. Mokrai Mihály polgármesterségre tör, ha már alpolgármester nem lehetettMiskolc 2022-09-01 07:06:00- 7555
#balázsibeszélAz Avasi kilátó gyalázataMiskolc 2022-08-15 08:06:00- 9165
#balázsibeszélVeres Pál a porcelánboltban - de mi fickándozik a halk szavú rádiós gatyájában?Miskolc 2022-08-11 08:22:00- 10362