#borsodbeszél

Miskolc előre megy, a városvezetés hátra

2022-03-04 10:55:00 - BORSODBESZÉL- 50

Holnap tartja Miskolc a 2022. év legfontosabb közgyűlését, hiszen a városatyák a költségvetésről fognak dönteni.

 

Bár az ország történetének egyik legkimagaslóbb gazdasági növekedésével 7,1 százalékos GDP arányos emelkedést ért el, Miskolc vezetése folyamatosan kongatja a vészharangot a város működése kapcsán. Nem telik el hét anélkül, hogy a helyi sajtóban ne olvashatnánk, hogy a város anyagi helyzetéért 2019-ig a várost vezető FIDESZ, 2019. után pedig az országot irányító FIDESZ a felelős. Mindig valaki más… Ismerjük.

 

De nézzünk egy kicsit a számok mögé! A városháza nemrég tette közzé a 2022. évi büdzsé tervezetét, így végre tisztábban láthatunk.

 

Egy város életében a legfontosabb adat a bevételek alakulása, amelyet leginkább a működési bevételek tükröznek. A számok egyszerűek: minél több a bevétel, annál több feladatot lehet betervezni, annál több szolgáltatás finanszírozását vállalhatja fel a város. Ha több a bevétel, több buszjárat közlekedik, tisztábbak az utcák, gondozottabbak a parkok. Ilyen egyszerű.

 

A város működési bevétele 2022-re 37,8 milliárd forintra tervezett, szemben a 2021. évi 36 milliárddal, így szemmel láthatóan 1,8 milliárd forinttal több pénz jut Miskolcnak. De mi is a főbb növekedés oka?

 

A tavalyi évhez képest 1,2 milliárd forinttal több támogatás érkezik a központi költségvetésből, amelyet az oktatási, szociális és gyermekjóléti feladatokra költheti Miskolc. Így tehát megdől az a baloldali narratíva, hogy a Kormány kivérezteti az önkormányzatokat. További siker, hogy a többlet jelentős része – a Kormány béremelési politikájának köszönhetően – a miskolci óvodai, illetve a szociális ágazatban dolgozók béremeléseként fizetik ki, tehát közvetlenül miskolci családokhoz kerül.

 

Egy település életképességét talán legjobban a helyi adóbevételek, azon belül is a helyi iparűzési adóbevételek tükrözik. A képlet egyszerű: ha prosperál a helyi gazdaság, nő az iparűzési adó összege, ha zsugorodik a gazdaság, akkor egyértelmű az adó visszaesése. Az adóbevételek tekintetében majd fél milliárdos többlettel kalkulál Miskolc vezetése. Így nem kérdés, hogy a miskolci gazdasági is felemelkedő pályán van.

 

A fentiekben felsorolt többletek mellett további kormányzati támogatások is Miskolcra érkeznek. Idén is finanszírozza a Kormány a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Csodamalom Bábszínház működtetését, de ugyancsak folytatódik az Y-híd építése, elindul az Y-híd folytatásaként épülő elkerülő út tervezése és a diósgyőri vár rekonstrukciója is halad.

 

A fenti számok láttán Miskolc városvezetése saját magát cáfolja. A Kormány folyamatosan segíti és támogatja Miskolcot, évről évre milliárdos nagyságrendben nő a város támogatása és bevétele. Ezután már tényleg csak egy kérdés marad: hová tűnik a befolyó bevétel, mert a buszok ritkábban járnak, a város szemetesebb, a közterületeink gondozatlanabbak, a közbiztonság látványosan romlik…Kiemelt bejegyzések

#balázsibeszélA polgármester skíróztatná a népetMiskolc 2022-09-09 19:38:00- 4866
#balázsibeszélHol a pofátlanság határa? Borkuti László dupla tanácsnoki pénze már az? III. részMiskolc 2022-09-06 07:05:00- 5998
#balázsibeszélDr. Mokrai Mihály polgármesterségre tör, ha már alpolgármester nem lehetettMiskolc 2022-09-01 07:06:00- 7573
#balázsibeszélAz Avasi kilátó gyalázataMiskolc 2022-08-15 08:06:00- 9183
#balázsibeszélVeres Pál a porcelánboltban - de mi fickándozik a halk szavú rádiós gatyájában?Miskolc 2022-08-11 08:22:00- 10380