#borsodbeszél

Miskolcon óvodai csoportok szűnnek meg és pedagógusok válnak munkanélkülivé

2022-05-07 16:14:00 - BORSODBESZÉL- 774
14 óvodai csoport szűnik meg, és 13 óvodai dolgozót rúgnak ki – ezen akar spórolni Miskolc baloldali városvezetése. 


Molnár Péter KDNP frakcióvezető arról beszélt a Fidesz és a KDNP sajtótájékoztatóján, hogy a Miskolc város honlapján is közzétett, Veres Pál polgármester által jegyzett hirdetmény szerint 2022. április 26. 27. és 28. napokon zajlott az óvodáskorú gyermekek jelentkezése a miskolci önkormányzati óvodákba. Ezalatt április 26. ülésezett az Önkormányzat Köznevelési Bizottság, ahol napirendre került az az előterjesztés, amely a 2022/2023. nevelési évben indítandó óvodai csoportok számát határozta meg, úgy hogy megszüntet 14 csoportot. Vagyis abszolút szakmailatlanul meg sem várták a jelentkezés eredményét!


Mint mondta, a baloldali többség arról döntött, hogy a jelenlegi 173 csoport helyett szeptembertől csak 159 csoport működhet 2022 szeptemberétől. Vagyis 14 óvodai csoportot megszüntetnek, s – az előterjesztés szerint – 10 fő dajkát és 3 fő pedagógiai asszisztenst felmentenek a munkavégzés alól, vagyis leépítenek. 13 óvodai dolgozó bérén akar tehát spórolni a baloldali városvezetés. Ez elfogadhatatlan.


„Ezt a döntést a bizottság Fidesz-es és KDNP-s tagjai nem támogatták. Érdekes módon viszont támogatta a leépítést a bizottság szakszervezetis külsős bizottsági tagja, a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület elnöke, a polgármester nagy támogatója. De ami még ettől is érdekesebb, az az, hogy a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Óvodai Tagozatának elnöke – aki jelen volt a bizottsági ülésen – azt találta mondani, hogy ők is támogatják a leépítést. Az a szakszervezet, amelyik az év elején, a választások előtt még sztrájkolt és ez a helyi óvodai titkár azt nyilatkozta – idézem – hogy a „dolgozók túlhajszoltak, mivel kevesen vannak, és rengeteg a túlmunka.” – emelte ki a frakcióvezető.


Most pedig támogatja a baloldali városvezetés óvodai dajkákat és pedagógiai asszisztenseket elbocsátó döntését? – tette fel a kérdést.

„Mit szól ehhez a döntéshez Varga Andrea Klára alpolgármester asszony? Ő is egyetért ezzel? Mit szól ehhez a döntéshez Hegedűs Andrea DK-s óvodákért felelős humánpolitikai tanácsnok? És leginkább kérdezzük: Mit szól ehhez a döntéshez az egykor pedagógus polgármester? A nyitottságot, konzultációt, párbeszédet hirdető baloldali városvezetés és polgármester egyeztetett erről a döntésről a szülőkkel, az óvónőkkel, a dajkákkal, a pedagógiai asszisztensekkel?" – sorolta kérdéseit a politikus.


– Tudjuk, hogy NEM. Az óvónők és dajkák a médiából tudták meg a rájuk nézve siralmas döntést. Nem ezt érdemelték volna. Ez szégyen.


„Ki a felelős ezért a szakmailatlen és sunyi módon előkészített döntésért? Mert tudjuk, már hónapokkal ezelőtt előkészítették titokban a döntést, csak a választás előtt nem mertek előállni vele."


Kiemelte: illett volna megvárni és összesíteni az óvodai jelentkezéseket, s annak tükrében dönteni. Így most lesz olyan óvoda, ahol nagyjából 30 oda jelentkező gyermeket fognak elutasítani.


„Nem ezt ígérte a baloldali városvezetés és Veres Pál. Dubai útra futja – arról is sunnyonak még mindig – , 3 alpolgármesterre, érdekes tanácsadói állásokra futja, de óvodai dajkákra nem."


Mint mondta, a döntés következtében most óvodai dajkákat és pedagógiai asszisztenseket bocsátanak el, óvodai csoportokat szüntetnek meg. Az utcára tehetnek olyan szakembereket is, akik saját költségen tanultak, képezték tovább magukat az elmúlt években.


Molnár Péter arról is szólt, hogy tavaly sok óvónő – szinte megérezve, hogy mi fog következni – kiment vidékre dolgozni, vagy a nők 40 évével nyugdíjba ment, ha tudott. Egyes óvodai csoportokban most félő, hogy a nagy létszám miatt nem tud majd a megszokott jó színvonalú pedagógiai munka folyni. A szülők viszont nem gyermekmegőrzőbe adják be a gyerekeket.


„Tudjuk, óvónőhiány van. Éppen ezért nem kellene kirúgni pedagógiai asszisztenseket az ovikból és éppen ezért nem kellene őket elriasztani ilyen döntésekkel. Nem javítanak, hanem rontanak a helyzeten."

Végül kiemelte: a miskolci baloldali városvezetés most is bizonyította az alkalmatlanságát.


Kiemelt bejegyzések

#balázsibeszélA polgármester skíróztatná a népetMiskolc 2022-09-09 19:38:00- 4789
#balázsibeszélHol a pofátlanság határa? Borkuti László dupla tanácsnoki pénze már az? III. részMiskolc 2022-09-06 07:05:00- 5921
#balázsibeszélDr. Mokrai Mihály polgármesterségre tör, ha már alpolgármester nem lehetettMiskolc 2022-09-01 07:06:00- 7496
#balázsibeszélAz Avasi kilátó gyalázataMiskolc 2022-08-15 08:06:00- 9106
#balázsibeszélVeres Pál a porcelánboltban - de mi fickándozik a halk szavú rádiós gatyájában?Miskolc 2022-08-11 08:22:00- 10303