#borsodbeszél

Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

2022-02-23 08:36:00 - BORSODBESZÉL- 50

Már több mint két éve működik az ország harmadik egyetemi toborzó irodája a Miskolci Egyetemen. Az eddigi tapasztalatokat Nagy Géza őrnagy a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítési és Toborzó Iroda irodavezetője összegezte.

 

Az elsők között nyílt speciálisan a felsőoktatásban tanuló korosztályt megszólító iroda a borsodi megyeszékhelyen, seregnyi lehetőséget kínálva a fiataloknak, hogy megtalálhassák számításukat a Magyar Honvédség rendszerében, miközben civil terveikről sem kell lemondaniuk. Nagy Géza őrnagyot kérdeztük az iroda és a magyar honvédség által kínált lehetőségek népszerűségéről.

 

Borsod beszél: Mennyien keresték fel eddig az egyetemi toborzó irodát és mivel?

 

Nagy Géza: Az egyetemi toborzó iroda célja nem az, hogy az egyetemistákat minden áron a Magyar Honvédség irányába tereljük, hanem az, hogy köztük legyünk, a közelükbe. Sajnos az iroda nyitása után közvetlenül ütötte fel a fejét a pandémia és az ottani iroda működtetése elég hektikus lett, hiszen amikor nem volt jelenléti oktatás a campuson, szüneteltetnünk kellett az iroda működését. Tehát pont ezért nagyon nehéz számadatokkal leírni a működés tapasztalatait, eredményeit. Nem releváns az a szám, amit tudnék mondani. Viszont az látszik, hogy az egyetemisták befogadták az irodát és érdeklődőek a magyar honvédség iránt. Érdekesek vagyunk nekik, mint katonák, már csak az egyenruhánk miatt is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve a Miskolci Egyetemen is elindult a Honvédelmi alapismeretek elnevezésű tantárgy, mely körülbelül az iroda nyitásával egyidős. Az e-larning típusú tantárgy első félévében 300-at meghaladó volt a tantárgyat felvevők száma. A második félév ettől elmarad, de egy évben hozzávetőlegesen 500-an teljesítik a tantárgyat. Ez azt gondolom egy nagyon jó eredmény. Ebből látszik a fiatalok érdeklődése a haza védelme iránt.

 

Bb: Igény volt a felsőoktatásban tanulók közvetlen környezetében egy ilyen irodát nyitni?

 

N.G.: Az egyetemisták mindenre nyitottak, hatalmas tudásvággyal rendelkeznek és mi ezt az igényt próbáljuk kielégíteni a Magyar Honvédséggel kapcsolatban. Nyilván azzal, hogy ott vagyunk és népszerűsítjük az iranyasereg.hu vagy a hadkiegeszites.hu-t weboldalakat, ezáltal talán nyitottabban lesznek a Magyar Honvédség szolgálati formái iránt is. Népszerűsítjük a tartalékos szolgálati formákat körükben, hiszen ezt pont az egyetemistákhoz igazodva, az ő időbeosztásukhoz alkalmazkodva alakította ki a Magyar Honvédség. Van lehetőségük a tartalékos szolgálati formákban tevékenyen részt venni, ez egyfajta társadalmi szerepvállalás. Véleményem szerint egyetemi éveik alatt, amikor tanulnak, elvárható ezektől a fiataloktól, hogy tegyenek a haza biztonsága, védelme érdekében. Váljanak kiképzett hadkötelezetté. És természetesen nagyon sok pozitívummal jár ez a számukra. Például kiegészíthetik egyetemi ösztöndíjukat, mellyel komoly jövedelemre tehetnek szert. De a későbbi hivatásukat is megalapozhatják.

 

 Bb: Mekkora jövedelemre számíthat egy tartalékos egyetemista?

 

N.G.: Ha vállalja a nyári kiképzéseken való részvételt, akkor 300-350 000 nettó jövedelemre számíthat a Magyar Honvédségtől. Ehhez általában a nyári időszakban kell a fiataloknak a Magyar Honvédség rendelkezésére állni, kb. 20-25-öt napot. Tehát az élethelyzetüket figyelembe véve, a vizsgaidőszak után és a következő szorgalmi időszak előtt. De mellette persze vannak olyan ösztöndíj pályázatok is, melyekre jelentkezhetnek a tartalékos katonák és még több jövedelemhez juthatnak a Magyar Honvédségtől.

 

 Bb: Az egyetemi toborzó iroda csak az egyetem polgárai előtt nyitott vagy bárki betérhet oda információért?

 

N.G.: Ritkán fordulnak meg un. külsősök az irodában, de arra is volt már példa. Egyébként toboroztunk már be ott karbantartót, vagy egyetemi tanárt is a tartalékosaink sorába. De nem feltétlenül kell tartalékos katonának lennie annak, aki a honvédelem ügyét szeretné szolgálni. Nagyon szoros kapcsolat alakult már ki az egyetem- és a karok vezetőivel, akik lehetőséget biztosítanak, hogy minél több egyetemistához eljussunk. .

 

 Bb: Helyileg a Campuson, hol található az iroda?

 

N.G.: A Galéria épületében, egy lépcsőfordulóban, egy nagyon központi és forgalmas helyen.

 

 Bb: Vonzó terület ma egy fiatal számára a honvédség? Mit látnak benne a fiatalok? És mit tud nyújtani a Magyar Honvédség a fiatalok számára?

 

N.G.: A tartalékos létnek számos előnye van egy egyetemista számára. Változatos, kalandos ez a létforma. Feszegethetik határaikat. Nagyon komoly élményekkel gazdagodhat a szolgálat során. És persze ezentúl kitörölhetetlen momentumként bekerül az önéletrajzába, hogy „egyetemi éveim alatt a Magyar Honvédség tartalékos katonája voltam”. Én azt gondolom, ez komoly és sok információt rejtő fél mondat a munkáltatók számára. Egy jól szituált, kiképzett, a társadalom problémáira fogékony, tettre kész, egészséges fiatalra minden munkaadónak szüksége van. Egy katona mindig határozott, pontos, precíz és a feladat végrehajtást tartja szem előtt. A tartalékos lét alatt tehát nagyon sok mindent megtapasztalhat, melyet a későbbiekben be tud illeszteni a civil életébe.

 

 Bb: Van-e olyan tapasztalat, hogy valaki a tartalékos lét után marad és a hivatásos vagy szerződéses szolgálatot választja egy életre?

 

N.G.: Igen, van aki egyetemi évei alatt tartalékos katona volt, majd a végzést követően maradt a pályán. Hiszen a Magyar Honvédség szolgálati formái átjárhatóak, sőt könnyebb is tartalékosból hivatásos vagy szerződéses állományba kerülni, hiszen már nem kell az alapkiképzést teljesíteni. A Honvédelmi Minisztériumban is dolgoznak már volt egyetemisták vagy a csapatoknál is szolgálnak már öreg diákok.

 

 Bb: Tartalékosként milyen feladatokra számíthat egy fiatal, miből áll a munkája?

 

N.G.: Itt különválasztanám a területvédelmi tartalékos és műveleti tartalékos szolgálati formára. A területvédelmi tartalékos a leggyengébb kötelékű szolgálati forma a Magyar Honvédség és az állampolgár között. Lakóhelyéhez közel, saját járásában, a járási század tagjaként teljesíti a szolgálatot. Arra kap kiképzést, hogy egy békétől eltérő állapotban meg tudja védi saját környezetét. Alap lövész felkészítést és katasztrófavédelmi felkészítést kapnak. Ha viszont valaki többet szeretne ennél, annak az önkéntes műveleti tartalékos formát szoktuk javasolni, amely a Magyar Honvédség béke időben történő tartalékát jelenti. Itt van lehetőség arra, hogy ha valakit például: a felderítés érdekel, ilyen irányú felkészítést kapjon, az alapkiképzésen túl.

 

 Bb: Mennyi időt kell szolgálnia egy fiatalnak évente?

 

N.G.: Ha éves szintre bontjuk le, akkor kb. egy hónap. De a Magyar Honvédség úgy határozta meg, hogy 3 év alatt 6 hónapot kell szolgálni. Általában tehát a nyári időszakban egy hónapról van szó.

 

 Bb: Ha nem az egyetemen, akkor hol jelentkezhetnek még a honvédség iránt érdeklődő fiatalok?

 

N.G.: Miskolc Hatvanötösök útja 2, illetve a Sátoraljaújhelyi toborzó irodában. Ez az egyik legtávolabbi helyszín a megyeszékhelytől, ezért esett a választásunk erre a városra, hogy szükséges ide egy irodát nyitni.

 

Bb: Várható-e még további toborzó iroda nyitása a megyében?

 

N.G.: Nagyon nagy Borsod-Abaúj-Zemplén Megye, tehát még lennének ötleteim, hogy hová lehetne ilyen irodát telepíteni, de ez még a jövő kérdése lesz!Kiemelt bejegyzések

#balázsibeszélA polgármester skíróztatná a népetMiskolc 2022-09-09 19:38:00- 4808
#balázsibeszélHol a pofátlanság határa? Borkuti László dupla tanácsnoki pénze már az? III. részMiskolc 2022-09-06 07:05:00- 5940
#balázsibeszélDr. Mokrai Mihály polgármesterségre tör, ha már alpolgármester nem lehetettMiskolc 2022-09-01 07:06:00- 7515
#balázsibeszélAz Avasi kilátó gyalázataMiskolc 2022-08-15 08:06:00- 9125
#balázsibeszélVeres Pál a porcelánboltban - de mi fickándozik a halk szavú rádiós gatyájában?Miskolc 2022-08-11 08:22:00- 10322